Гневен и хаплив, президентът Доналд Тръмп заяви в предизборна кампания, че хората са уморени да слушат за смъртоносната пандемия, която е убила повече от 215 000 американци и нападна д-р Антъни Фаучи, наричайки го “бедствие” и “на 500 години“, съобщава Си Ен Ен.

Наричайки Фаучи и други здравни служители „идиоти“, Тръмп заяви, че страната е готова да се измъкне от здравословното бедствие, дори когато случаите отново се вдигат и медицинските експерти предупреждават, че най-лошото може да предстои.

Президентът твърди, че ако Фаучи управлява, повече от половин милион души да са умрели в САЩ. И той описа препоръките, предлагани от собственото му правителство за смекчаване на разпространението на болестта като досадна неприятност.

"Хората са уморени от COVID“, каза държавния глава в разговор с членове на щаба си от хотела в Лас Вегас, който носи неговото име и където прекара две нощи в средата на предизборната смяна на Запад.

„Хората казват - каквото и да било. Остави ни на мира. Писна им от това. Хората са уморени да слушат Фаучи и всички тези тъпаци.“

„Фаучи е добър човек. Тук е от 500 години”, добави той по-късно.

Фаучи е директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести от 1984 г. и е член на работната група за Белия дом за коронавирус.