Американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор е разказал на руския президент Владимир Путин за идеята си за провеждане на срещата на върха на Г-7, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предава Фокус.

„Доналд Тръмп информира за идеята си да проведе срещата на Г-7 с възможна покана към лидерите на Русия, Австралия, Индия и Република Корея (Южна Корея)“, се казва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че Тръмп ще отложи срещата на върха на Г-7 до есента, като покани още четири държави на събитието, включително Русия.

Двамата лидери обсъдиха също сделката "ОПЕК+" за намаляване на производството на петрол и нейния ефект за стабилизиране на цените на петролните пазари.

Двамата лидери разговаряха и за мерките за борба с коронавируса, предприети в САЩ и Русия. Путин благодари на Тръмп за доставката на апарати за изкуствена белодробна вентилация от САЩ за Русия. 

На 21 май Тръмп отбеляза, че властите на САЩ обмислят възможността да се проведе такава среща на върха в присъствен формат след отшумяване на пандемията.