Американският президент Доналд Тръмп и украинският му колега Володимир Зеленски коментираха поотделно публикуваната стенограма от разговора между двамата предават осведомителните агенции.

Комуникацията им стана причина Демократическата партия да започне процедура по импийчмънт срещу Тръмп, заради предполагаем натиск на държавния глава на САЩ върху Украйна за разследване срещу политическия му противник - бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Това е разсекретената от Белия дом стенограма на разговора между Тръмп и Зеленски 

След като в Съединените щати и демократи, и някои републиканци изразиха притеснение от съдържанието на публикувания разговор между Тръмп и Зеленски, двамата лидери обявиха, че не одобряват комуникация на такова ниво да става публична.

Превод на стенограмата на руски език публикува и официалната украинска информационна агенция УНИАН 

Тръмп заяви: "Не ми харесва идеята за публикуване на телефонните разговори. Когато президент, премиер, крал или кралица, се обадят на Съединените щати, ние не искаме да ги предупреждаваме, че може да разкрием разговора на медиите на фалшивите новини, които ще ги направят на глупаци."  
 

Володимир Зеленски подчерта, че Тръмп не е упражнявал натиск върху него. Украинският президент отбеляза, че първоначално е помислил, че в стенограмата на разговора, американците ще публикуват единствено репликите на държавния глава на САЩ. 

"Въпреки това, аз лично мисля, че понякога неща като разговори между ръководители на страни, президенти на независими страни не трябва да бъдат публикувани.

Защото има някои геополитически въпроси, някакви планове и други неща. Но както можете да се убедите самите Вие, аз не се страхувам." Това заяви Зеленски през журналисти. 

Извънредно! Тръмп публикува секретната стенограма от разговора със Зеленски

Американските демократи направиха Съединените щати за посмешище пред целия свят, в опита си да организират импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп заради разговора му с президента на Украйна Володимир Зеленски, написа в Туитър говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, информира БНР.

Според нея, по логиката на демократите основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж е "всъщност герой на Съединените щати" и не е ясно защо те се почувстваха обидени от него, когато той разпространи не един, а хиляди материали от аналогичен характер, и започнаха да го преследват по целия свят.

Във вторник Демократическата партия започна в доминираната от нея долната камара на Конгреса процедура по импийчмънт срещу Тръмп.

За да се стигне до отстраняване на американския президент, решението за това трябва да се вземе с мнозинство от две трети от горната камара на Конгреса - Сената - където републиканците имат мнозинство. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ