Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече ситуацията около преговорите с Русия за ядрено разоръжаване най-големият международен проблем, съобщават световните издания.

Според думите на американския лидер, от Русия искат много да сключат споразумението за ядреното въоръжение със САЩ и затова двете страни вече работят върху него. Той е заявил, че това е най-големият проблем в света днес. Тръмп също така е добавил, че се радва, че Русия няма да се забавя по този въпрос.

По-рано Тръмп оцени хода на преговорите между Русия и САЩ за ядреното разоръжаване. Според него, преговорите по тази тема вървят много добре и двете страни работят усилено над оръжейния договор.

На 22 юни Русия и САЩ обсъдиха във Виена удължаването на Договора за намаляване на стратегическото оръжие. По време на консултациите страните обсъдиха, наред с други неща, запазването на стабилността и предвидимостта в контекста на прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и далечен обсег след излизането на САЩ.

В резултат на това страните се споразумяха да създадат три работни групи, които да обсъждат по-нататъшното взаимодействие между двете страни.