Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с екскандидата за държавен глава Мит Ромни, съобщавайки му, че той няма да бъде държавен секретар в новата американска администрация. Това съобщи CNN, позовавайки се източници от щаба на Тръмп.

Не се цитират конкретни части от разговора. Както отбелязва телевизията, това потвърждава, че Тръмп окончателно е определил кандидатурата за длъжността във външнополитическото ведомство.
 
Ромни на свой ред съобщи в профила си във Фейсбук, че за  него «е било чест да се разглежда кандидатурата му за поста държавен секретар».
Но той не спомена причините за отпадането му от списъка на претендентите. Ромни нарече срещите, които той е провел в последните седмици с Тръмп по повод неговата кандидатура, «приятни и опознавателни».

Изпълнителният директор на "ЕксонМобайл" е основният фаворит за държавен секретар. Информацията беше потвърдена в последните дни от източници на "Уолстрийт джърнъл", Ем Ес Ен Би Си, "Ню Йорк Таймс", а сега и на "Ройтерс", информира БГНЕС.

Като основна причина "Уолстрийт джърнъл" посочва близките взаимоотношения между Тилърсън и руския президент Владимир Путин, които Тръмп най-вероятно ще се опитва да използва, за да постигне така мечтаното укрепване на връзките между Русия и САЩ. От всичките 9 претенденти за поста г-н Тилърсън е в най-близки отношения с Путин, вследствие на сключената през 2011 г. енергийна сделка на стойност 500 млрд. долара.

През 2012 г. Кремъл връчва на петролния магнат и "Орден на приятелството". Според "Ройтерс" пък кандидатурата на 64-годишния тексасец вече е била обсъдена с Републиканската партия и подкрепена от няколко високопоставени фигури, включително бившите държавни секретари Джеймс Бейкър и Кондолиза Райс, както и бившия министър на отбраната Робърт Гейтс.