Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа постановление, което въвежда ограничения за влизане на територията на САЩ на имигранти, които нямат медицинска застраховка или средства за медицински разходи, съобщават от Белия дом.

Според документа, при влизане в страната имигрантите трябва да притежават медицинска застраховка за срок от 30 дни.


В противен случай чужденецът трябва да разполага с достатъчно пари, за да плати възможни медицински разходи. В случай, че не разполага с нито едно от двете, престоят му в страната ще бъде преустановен и ограничен.

Отбелязва се, че това правило няма да важи за чужденци с действителна имигрантска виза, издадена до влизането в сила на това разпореждане.

То няма да се отнася и до гражданите, получи т.нар. "специална имигрантска виза", за деца на граждани на САЩ, за притежатели на виза IR-5 (родители на граждани на САЩ), SB-1 (при връщане на постоянно пребиваващ), както и за визи от типа IR-2, IR-3, IR-4, IH-3 или IH-4.

Новите правила няма да засегнат също притежателите на друг вид визи, освен имигрантските. Те няма да засегнат и постоянно пребиваващите в САЩ, хората, чакащи убежище, статут на бежанец и др.

Постановлението влиза в сила на 3 ноември 2019 г.

През август Белият дом издаде разпореждане, което позволява на американските власти да ограничат издаването на разрешителни за постоянно пребиваване (зелени карти) на онези имигранти, които разчитат на социални помощи от държавата.

Документът влиза в сила през октомври. Под ударите му попадат имигранти, които са получавали социални помощи повече от 12 месеца за последните 3 години.

Критерият "зависимост от обществото" присъстваше и преди при издаването на зелени карти, но досега не е бил ясно дефиниран.

Доналд Тръмп неведнъж е изразявал недоволството си от съществуващата имиграционна система в САЩ, при която в страната влизат предимно роднини на вече живеещи там имигранти.

Президентът предложи да се въведе нова система, която да разглежда дали новият имигрант ще бъде полезен за обществото, включително нивото му на образование и работоспособност. Тази инициатива не срещна одобрение в Конгреса.

Опонентите на Тръмп смятат, че той се стреми да ограничи имиграцията изобщо поради националистически подбуди. Администрацията на президента отхвърля подобни спекулации.