Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че за присъединяването на Крим към Русия е виновен предшественикът му Барак Обама, съобщава телевизионният канал FOX News в Twitter.
„По-добре е да попитате президента Обама, тъй като той го позволи. Това беше по времето на неговата администрация. И той позволи на Русия да похарчи много пари за Крим. Него трябва да питате защо го е направил”, заяви Тръмп.

Президентът отбеляза, че е възможно той да има съвършено друго отношение по тази тема. „Но вие трябва да адресирате този въпрос към Обама. Освен това, това беше отдавна”, поясни той.

Крим и Севастопол влязоха в състава на Русия през март 2014 година, след провеждането на референдум. За присъдиняването им гласуваха по-голямата част от участвалите в допитването. В Москва са категорични, че процедурата е отговаряла на всички норми на международното право, но Киев и редица западни страни отказаха да признаят резултатите от гласуването.  Руските власти нееднократно са подчертавали, че въпросът за принадлежността на полуострова е приключен.

Превод: БЛИЦ