Вашингтон напълно ще преустанови финансирането на Световната здравна организация (СЗО) и ще преразгледа членството си, ако организацията не проведе реформите, които САЩ изискват в рамките на 30 дни, се казва в писмо от президента на САЩ Доналд Тръмп до директора на организацията Тедрос Гебрейесус.

Според американския лидер, администрацията му е провела разследване на неудачната, според него, реакция на СЗО на пандемията на коронавирус.

"Тази проверка е потвърдила много от сериозните опасения, които изразих през последния месец, и разкри други, на които СЗО е трябвало да реагира, особено тревожната липса на независимост на организацията спрямо Китай ", заявил е Тръмп в писмото, което той публикува в своя акаунт в Туитър.

Ето защо, като президент на Съединените щати, моята отговорност е да Ви информирам, че ако СЗО не предприеме значителни и съществени подобрения през следващите 30 дни, ще направя временно замразяване на финансирането от САЩ и ще преразгледам членството ни в организацията “, се казва в писмото.

Сред предявените искания на Съединените щати Тръмп назовава необходимостта СЗО „наистина да покаже независимост от Китай“.

„Ясно е, че систематичните ви грешки и грешките на организацията при реагирането на пандемията струваха изключително много на света“, се казва в писмото.

"Моята администрация вече започна дискусии с вас за това как да се реформира организацията", съобщил е Тръмп.

През април президентът на САЩ обяви, че ще спре финансирането за СЗО, като обвини организацията, че не е реагирала достатъчно бързо на избухването на COVID-19.

Превод и редакция: БЛИЦ