Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който САЩ официално признават израелския суверенитет над Голанските възвишения - територия, която Израел отнема от Сирия по време на Близкоизточната война през 1967 г.  Това се случи по време на среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Белия дом.

Смята се, че стъпката ще даде на Нетаняху тласък преди оспорваните израелски избори на 9 април, отбелязва Ройтерс.

"Всяко бъдещо споразумение за мир в Близкия изток трябва да гарантира правото на Израел на самоотбрана", заяви Тръмп в началото на церемонията по подписването, предавана на живо от американските новинарски телевизионни канали, малко след като Израел нанесе въздушни удари в Газа в отговор на палестинска ракетна атака.

"САЩ признават абсолютното право на Израел на самозащита. Подлите атаки от тази сутрин отразяват сериозните заплахи в сферата на сигурността, с които Израел се сблъсква всеки ден", заяви Тръмп по повод ракетното нападение от палестинската групировка Хамас срещу Израел, при което бяха ранени няколко души.

По думите му съюзът между Израел и САЩ никога не е бил по-здрав.

Израел отнема стратегическото плато от Сирия по време на Шестдневната война през юни 1967 г. и го анексира през 1981 година. Израелският контрол над тази територия не е признат от международната общност.