Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в петък, че ще освободи затворници от "Ислямска държава" на европейските граници, ако Франция, Германия и други страни не вземат обратно заловените си граждани.

Той говори пред репортери в Овалния кабинет по време на среща с австралийския премиер Скот Морисън.
 
"Победих халифата и сега имаме хиляди военнопленници, бойци на Ислямска държава. Молим държавите, от които са дошли, от Европа, молим ги да вземат обратно тези военнопленници и  могат да се оправят с тях, да правят каквото искат", заяви американският президент.
 
"Досега те отказваха. И в един момент ще трябва да кажа: "Съжалявам, но вие или ги вземете обратно, или ние ще ги пуснем на вашата граница", каза той.
 
"Защото в Съединените щати няма да имат хиляди и хиляди хора, които сме заловили, разположени в залива Гуантанамо, държани в плен в залива Гуантанамо през следващите 50 години и ние да харчим милиарди и милиарди долари.

Направихме на Европа огромна услуга. Ако не ги приемат обратно, вероятно ще ги поставим на границата и тогава ще трябва да ги заловят отново", продължи Доналд Тръмп.
 
Трой отправи подобна заплаха преди около месец, когато се оплака от нежеланието на европейските държави да вземат обратно заловените си граждани.
 
Хиляди заловени бойци на ИД, включително много европейци, се задържат в лагери в Сирия.