"Вноските на всички държави членки на ООН трябва да бъдат равни". Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на среща в централата на организацията в Ню Йорк, посветена на реформирането й, пише БГНЕС. 

„Длъжни сме да гарантираме, че нито една държава членка не носи непропорционална част от бремето. Както във военен, така и във финансов план. Ние също така призоваваме към това всяка една мироопазваща операция да има ясно определени цели и мащаби за оценка на нейния успех“, заяви американският президент. Тръмп също така отбеляза и необходимостта за борба с бюрокрацията в ООН. 

Досега САЩ отговаряха за 22% от редовния бюджет на организацията в размер на 5,4 млрд. долара,

както и за 28,5% от разходите за миротворчески операции в размер на 7,9 млрд. долара.

Общо годишно Вашингтон отделя за дейностите на ООН и нейните програми около 10 млрд. долара. Според американския президент такова разпределение на финансовото бреме е „несправедливо“. 

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в Ню Йорк в Срещата на високо равнище по реформата на Организацията на Обединените нации (ООН), организирана и председателствана от президента на САЩ Доналд Тръмп, подкрепя призива му. 

„От години се говори за реформа в ООН,

но най-после сме близо поне до административната част. Над 120 държави са подписали декларацията за подкрепа на реформите", изтъкна министър Захариева. "Подкрепям призива на президента Тръмп и на генералния секретар Антонио Гутериш за по-малко бюрокрация, повече ефективност и близост до хората. От 2000 г. бюджетът се е увеличил два пъти“, каза още тя.

Срещата се организира по инициатива на САЩ. На нея бе подкрепена политическата декларация, изработена от група държави, поканени от САЩ - Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Йордания, Нигер, Руанда, Сенегал, Словакия, Тайланд, Великобритания и Уругвай. Държавите са селектирани да представляват всички заинтересовани групи по реформата на ООН, което е положителна индикация за консенсус около очакванията за реформи от генералния секретар на ООН.

По време на срещата на високо равнище вицепремиерът Захариева разговаря с премиерите на Албания и Република Македония - Еди Рама и Зоран Заев, както и с колегите си от региона Никос Кодзиас (Гърция), Никола Димитров (Република Македония), Теодор Мелешкану (Румъния), Мария Пейчинович Бурич (Хърватия), както и с първия дипломат на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.