Американският президент Доналд Тръмп каза, че е разговарял със семейството и е изразил съболезнования на близките на Джордж Флойд, чернокожият мъж, починал, след като полицай притиска с коляно врата му към земята.

Както БЛИЦ писа убийството му предизвика тридневни бурни протести в американския град Минеаполис.

Тръмп каза, че разбира защо случилото е породило протести в цялата страна срещу полицейската жестокост срещу афроамериканците, но добави, че не бива те "да продължат да прерастват в необуздана анархия и хаос".

Не трябва да се позволява мародерите да заглушават гласовете на толкова много мирни протестиращи, каза Тръмп на събитие в Белия дом.

"Разбирам оскърблението, разбирам болката", каза той. Тръмп се опита да се оправдае за използвания от него по-рано в Туитър израз "плячкосването води до стрелба", внушаващ, че силите за сигурност трябва да стрелят по тези, които ограбват магазини по време на безредиците.

Изненадващ обрат: Афроамериканецът Флойд и неговият убиец доскоро били колеги

Тръмп каза, че не знаел каква е историята на фразата за грабежите и стрелбата, свързана с полицейските репресии срещу движението за граждански права през 60-те години.

Протести срещу полицейското насилие заради смъртта на Джордж Флойд освен в Минесота вчера имаше в много американски градове - Атланта, Денвър, Уиндърмиър в щата Флорида и в Ню Йорк, където на пресконференция губернаторът на щата Андрю Куомо осъди грабежите и палежите, но заяви, че е с протестиращите, които имат право да искат справедливост.