Американският президент Доналд Тръмп продължи днес с една година извънредното положение, въведено в САЩ след терористичните нападения на 11 септември 2001 г.

"Терористичната заплаха, която доведе до въвеждането на извънредното положение на 14 септември 2001 г., се запазва", каза Тръмп в уведомление до Конгреса, разпространено от Белия дом. "Затова прецених, че е необходимо действието на извънредното положение да бъде продължено и след 14 септември 2018 г.", заяви президентът.

Той също така взе решение да продължи до 14 септември 2019 г. търговските ограничения срещу Куба, като същевременно запази възможността за смекчаване на ембаргото. Става дума за закон, влязъл в сила още през 1917 г. и позволяващ ограничаване на търговията със страни, които са враждебно настроени към САЩ. В момента Куба е единствената държава, за която се прилага този закон. През 2008 г. от списъка беше изключена Северна Корея, срещу която действат други сурови санкции.

Тръмп отбеляза, че ембаргото, действащо въз основа на закона, изтича на 14 септември тази година. "Взех решение да продължа тези мерки срещу Куба с една година в съответствие с интересите на САЩ", каза той в изявление, разпространено от Белия дом. С това решение президентът продължи своите пълномощия, които му дават свобода на действие по отношение на изпълнението на ембаргото и позволяват отделни сделки.