Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разузнаването му е доложило, че информацията за предполагаемия сговор на Русия с талибаните не е достоверна.


"Разузнаването току-що ме информира, че не намира тази информация за достоверна и затова (те) не са съобщили за това на мен и (вицепрезидента) Майк Пенс. Може би това е още една изфабрикувана измама, свързана с Русия, може би от фалшивите новини "Ню Йорк таймс", искащи да направят така, че републиканците да изглеждат зле", написа Тръмп в профила си в "Туитър".
 

Първа реакция от САЩ за скандала с Русия и талибаните, разпален от "Ню Йорк Таймс"

 

Преди това Белият дом нарече информацията на вестника неточна, отбелязвайки, че разузнаването не е докладвало на Тръмп за възможен сговор между Русия и талибаните. Самият Тръмп го нарече "поредна поръчка" и също така заяви, че никой не му е докладвал, нито вицепрезидентът, нито ръководителят на апарата на Белия дом "за така наречените руски атаки" върху американските войски в Афганистан.

Както БЛИЦ писа в петък "Ню Йорк таймс", позовавайки се на анонимни представители на американските специални служби, публикува статия, в която твърди, че руското военно разузнаване (ГРУ) е предлагало награди на свързани с талибаните бойци, за да извършват нападения срещу американски войници в Афганистан. 

"Ню Йорк таймс" гръмна с новина за Русия и САЩ, плащано е на талибани да...

След това посолството на Русия в САЩ обяви, че са били отправяни заплахи срещу дипломати. Руското външно министерство от своя страна нарече публикацията "фалшива".

По-късно талибаните отрекоха, че са получавали средства от руското военно разузнаване за извършване на нападения в Афганистан.