Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че Иран е направил "много голяма грешка" като е свалил американски безпилотен самолет, предадоха световните агенции.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че Тръмп е бил информиран за случая през нощта и тази сутрин. Корпусът на гвардейците на Ислямската революция заяви, че е свалил дрона в иранското въздушно пространство. Американските въоръжени сили обаче нарекоха свалянето "непровокирана атака" и казаха, че тя е била извършена в международното въздушно пространство над Ормузкия проток.

Иран междувременно внесе в ООН жалба във връзка с инцидента със свалянето на безпилотния летателен апарат на въоръжените сили на САЩ. Говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави определи случая с американския дрон като "агресивни и провокативни действия от страна на Съединените щати".

Малко по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори уклончиво на въпрос дали страната му ще удари Иран, след като той свали американски дрон. "Скоро ще разберете", заяви пред репортери Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ допусна възможността американският безпилотен летателен апарат да е бил свален в резултат на човешка грешка, предаде БТА, цитирайки АФП. "Имам усещането, че това е била грешка, допусната от някой, който не е трябвало да вземе това решение. Не ми се вярва дронът да е бил свален умишлено", каза Тръмп в Овалния кабинет в Белия дом.