Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, противно на традицията, не иска доброволно да напусне Белия дом в деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, съобщава СиЕнЕн.

Тръмп е казал на няколко от своите съветници, че в деня на встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари той ще откаже сам да напусне Белия дом и ще трябва да бъде принуден със сила да слезе по стълбите.

Някои служители се притесняват от това изявление, но не вярват, че Тръмп ще го направи. "Той ще напусне (Белия дом). Той просто се вбеси", обяснява един от съветниците.

Преди това Axios съобщи, че Тръмп планира да отлети от Белия дом с хеликоптер на 20 януари, а след това да отлети до Флорида с Air Force One и да говори на мащабен митинг пред своите привърженици, където ще обяви, че ще участва в президентските избори през 2024 г. , като по този начин пропуска всички официални церемонии в столицата.

По традиция в САЩ в деня, след края на църковната служба, бъдещият президент и вицепрезидент пристигат в Белия дом, срещат се с предшествениците си и пият чай.

След това пътуват заедно до правителствения комплекс на Капитолийския хълм, където избраният президент и вицепрезидент полагат клетва. В историята само трима изходящи президенти са отказали да присъстват на тържеството на своите наследници: Джон Адамс през 1801 г., Джон Куинси Адамс през 1829 г. и Андрю Джонсън през 1869 г.