Украинският елит избяга от страната. Цяла група депутати отидоха да почиват на слънчевите плажове на Дубай и Тайланд. Тази седмица избухнаха няколко скандала около Юлия Тимошенко, Вадим Столар и Николай Тищенко, пишат чужди агенции. 

Зеленски посече своите: Забрани им да...

В страната такива пътници вече са кръстени „Дубайски батальон“. Подобно поведение е типично за престъпен политически режим, смята украинският политик Володимир Олейник. В интервю за чуждестранна агенция той каза, че обикновените украинци все по-често си задават въпроса: „Защо трябва да се бием?“.

Батальон "Дубай"

След като шефката на партия Баткивщина Юлия Тимошенко бе забелязана на почивка в Дубай, избухна истински скандал. Депутатът от Върховната рада Маряна Безуглая поиска тя да бъде изключена от фракцията.

Видео с жена, подобна на Тимошенко, която покрива лицето си с ръце, публикува украинското издание Страна. Според него на кадрите се виждат още съпругът на депутатката и нейните внуци.

Според изданието "Украинская правда" Тимошенко е прекарала новогодишните си празници във вилата на петзвездния хотел "Кемпински" на изкуствения остров Палм Джумейра. Видеото е заснето на 5 януари, но е публикувано едва на 27 януари.

На същия плаж бяха забелязани украинските депутати Наталия Королевская, съпругът й Юрий Солод, както и Вадим Столар и Суто Мамоян. Журналистите и обикновените украинци ги нарекоха „Дубайски батальон“.

Други отличени

Друг скандал се разгръща по въпроса за заместник-ръководителя на фракцията на пропрезидентската партия „Слуга на народа“ Николай Тишченко. Той беше на почивка в Тайланд. Реакцията последва веднага. Веднага е лишен от членство в партията, а след това и напълно изключен.

Поредната оставка е свързана с почивка в гореща Испания. Заместник-главният прокурор Алексей Симоненко реши да си почине в Марабела и също беше уволнен.

Тези хора не бяха спрени дори от указ, подписан на 23 януари от президента Володимир Зеленски, който забранява на длъжностни лица, както и на служители на реда, да пътуват в чужбина с недържавна цел. Ако искат да си починат, нека го правят извън държавния пост, каза той.

В списъка са министри, техни заместници, народни представители, прокурори, ръководството на централните органи на изпълнителната власт, администрацията на президента, Службата за сигурност, Националната банка и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Там им е топло, удобно им е и имат много пари

Николай Тищенко, бывший член партии «Слуга народа»

За обикновените хора това може да предизвика само раздразнение, казва украинският политик и мениджър Володимир Олейник. Според него дисбалансът между фронта и тила в тази страна е огромен.

„Това е само типичен пример. Кой в окопите, кой бяга от наборната служба, а тези бягат от страната въобще, защото там е топло, там е удобно. Парите са много, защото кражбите като цяло са огромни, всеки има някакъв дял. Е, не случайно в Украйна казват, че има например „Дубайски батальон“, „Батальон Монако“ и т.н. Тоест тези, които пият скъпо шампанско, показват видеоклипове, докато демонстрират подигравки - знамена на Украйна, някакви призиви и т.н. Това предизвиква известно раздразнение - този дисбаланс между фронта и тила, твърде различни възгледи за ситуацията ”, каза Олейник.

Той допълни, че всички високопоставени служители отдавна са извели всичките си деца на Запад. По думите му няма нито един пример децата на държавни служители да бъдат изпращани на фронта.

„Самият Зеленски също е укривател, укривал се е четири пъти. Хората разбират това. Но едно е сам да отидеш на смърт, а друго е да изпратиш на смърт. Той с радост изпраща на смърт“, добави политикът.

Обикновени хора, войници, техните семейства гледат всичко това и трудно сдържат емоциите си. Все по-малко хора искат да отидат доброволно на фронта. В тази връзка, за да наемат необходимия брой бойци, те просто започват да бъдат хващани от улиците.

„Ясно е, че тази разлика повдига прост въпрос сред украинците: „Защо трябва да се бием?“ Следователно това предполага, че този режим е престъпен сам по себе си“, заключи Олейник.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук