Освен миниране на жилищни сгради и квартали, има случаи на миниране на тела на загинали хора

Завръщането в градове, освободени от руски окупатори, може да бъде опасно заради мини, пише УНИАН.

Това съобщиха от Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

"Стана известно, че украинците започнаха да се връщат в градовете, които нашите защитници освободиха от нашествениците. Предупреждаваме ви, това е опасно", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че във връзка с минирането на жилищни сгради и околности в тези градове и села, посетени от нашествениците, Съветът за национална сигурност и отбрана още веднъж предупреждава за опасността от противотанкови, противопехотни, касетъчни мини, капани с мини, които изтеглящите се оставят.

"Внимавайте къде е имало улични боеве! Има регистрирани и случаи на миниране на телата на загинали хора. Не забравяйте: врагът е хитър и не се плаши от всякакви начини да навреди", допълват от ведомството.

При откриване на подозрителен предмет се препоръчва да не се докосва в никакъв случай, да се информират спасителите или полицията за това, да се предупредят минувачите за възможната опасност, да се придвижите колкото е възможно по-далеч и да изчакате пристигането на специалисти.

Както УНИАН съобщи по-рано, през последното денонощие стана известно, че село Малиновка е освободено от руските нашественици в Запорожие от силите на въоръжените сили на Украйна.

Също в район Баришевски на Киевска област украински войници освободиха село Лукяновка от нашествениците.

Превод: БЛИЦ