Заплахата, че Русия потенциално използва тактически ядрени оръжия или по-слаби ядрени оръжия в Украйна, не може да се приема лекомислено, но ЦРУ не е видяло много практически доказателства, засилващи тази загриженост, каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък, съобщава “Ройтерс”, цитирано от bg-voice.

В реч в Georgia Tech Бърнс споменава “потенциалното отчаяние” и военните неуспехи, които руският президент Владимир Путин и неговото правителство претърпяха след придвижването на войските в Украйна на 24 февруари.

Поради тези причини “никой от нас не може да приеме лекомислено заплахата, породена от потенциално прибягване до тактически ядрени оръжия“, каза Бърнс.

Въпреки това, въпреки “риторичната позиция” на Кремъл относно привеждането на най-големия ядрен арсенал в света в повишена готовност, “не видяхме много практически доказателства за вида на разполагане или военни диспозиции, които биха засилили тази загриженост”.

Бърнс направи коментарите си в отговор на въпрос на бившия американски сенатор Сам Нън, водещ защитник на контрола върху оръжията, в края на първата си реч откакто пое американската шпионска агенция през март 2021 г.

Бившият американски дипломат каза, че американските шпионски агенции са започнали миналата есен да събират “обезпокоителни и подробни” разузнавателни данни за план на Путин за “голямо ново нахлуване” в Украйна.

Путин се задуши с оплаквания, амбиция и несигурност и видя, че “прозорецът се затваря за оформяне на ориентацията на Украйна” далеч от Запада, каза Бърнс.

Американското разузнаване е от жизненоважно значение за борбата на Украйна срещу руските сили, каза Бърнс, чиито дипломатически постове включват и един като посланик на САЩ в Москва. “Престъпленията”, според него, които тези сили, са извършили в украинския град Буча, са „ужасяващи“.

Русия, която многократно отрича да е нападала цивилни след инвазията, нарече обвиненията, че руските сили са екзекутирали цивилни в Буча, докато са окупирали града, “чудовищен фалшификат”, целящ да очерни руската армия. Кремъл казва, че е започнал “специална военна операция” за демилитаризиране и “освобождение” на Украйна от националистически екстремисти.