С решение на гръцкия съд се запечатват всички публични домове на територията на град Ираклео на остров Крит. „Съдът отхвърли искането на собствениците на розовите къщи за прекратяване на експлоатацията им като по този начин постави ембарго за цели поколения в град Ираклео“, коментират гръцки медии.

Собствениците на тези домове, по време на съдебния процес настояха, че въз основа на промените в правната рамка, която определя и забранява публичните домове да са разположение на по-малко от 200 метра от учебни заведения, детски площадки и църкви, са изпълнили изискванията. Въпреки това съдът реши да бъдат запечатани, уточнява в. Труд.

Малко преди съдебното заседание адвокат Костас Папамастораки, представляващ публичен дом, функциониращ от 1995 година подчерта, че „това е неразумно за един град като Ираклио да се загасят „червените фенери“, които до голяма степен помагат за налагане на известен контрол върху сексуалната престъпност и полово предавани болести. 

Разрастване: Първенецът в секстуризма Тайланд привлича посетители с още едно забранено удоволствие

„При никакви обстоятелства общественият интерес няма да бъде накърнен ако останат отворени“, категоричен бе той.

При строгите ограничения, наложени от закона, е изключително трудно работещите в тях жени да намерят публични домове извън града. 

„Те трябва да бъдат изгонени на улицата с което рискуват да станат жертви на трафик“, заяви още адвокат Папамастораки.