Сирийският конфликт може да излезе извън границите на Сирия – пише френският бюлетин TTU в публикацията „Israël-Syrie: la guerre qui vient”.
Докато Асад постепенно си връща контрола над Сирия според секретно споразумение между Турция и Русия (руските подразделения бяха изведени от Африн в замяна на прекратяване на турската подкрепа за сунитското движение в Идлиб), Тел Авив се опасява, че Голанските възвишения могат да бъдат завзети при безпрецедентна международна поддръжка на Дамаск.
 
Израел, който не успя да убеди Москва да започне да контролира действията на Иран на сирийска територия, а така също по оръжейни складове и ръководството на движението „Хизбула”, от края на януари тръгна към ескалация с неопределени последствия.
 
Ето хронологията: На 1 февруари израелската армия (ЦАХАЛ) усили бомбардировките в подкрепа на операцията „Битката на победителите”, която поведе светската сирийска опозиция против групировката „Джаиш Халед бин ал-Уалид”, афилирана с ИД и заплашваща източната граница на Израел.
 
Шест дни по-късно ЦАХАЛ започна операция за неутрализиране на сирийския център за разработка на балистични ракети в Джамрайя. В отговор иранският КСИР от територията на Палмира пусна към Израел БЛА Saeqeh (създаден на основата на американския „малко забележим” БЛА RQ-170). Той успя да долети до израелския град Бейт Шин независимо от американската ЗРС Patriot, след което беше свален от вертолет AH-64 Apache.
 
После израелските изтребители F-16I не успяха да неутрализират системата за ПВО на Сирия, усилена с ирански РЛС за слабо забележими цели. В резултат един F-16I беше свален при удара по подразделения на КСИР в Палмира, а втори извърши миналата неделя аварийно кацане в Хазбани в югозападната част на Ливан. В отговор Израел разположи няколко батареи на Голанските възвишения край село Бака ал-Гарабия.
 
Вашингтон се опитва да избегне въвличането в конфликта между кюрдските Отряди за народна самоотбрана (YPG) и Анкара в северната част на Сирия, но САЩ са против шиитския алианс, който е напълно неприемлив за сунитското население.
 
В началото на февруари американците извършиха 3-часови масирани бомбардировки на контролираните от КСИР шиитски въоръжени отряди на Лива ал-Бакр и Лива Фатимиюн в района на Дейр ез-Зор със самолети В-52, F-15, F-22, АC-130 и вертолети АН-64D. Явното излишество на използваните средства е ясно послание за Техеран, който си позволи разкоша да отмъкне 9 танка Abrams M1 в Ирак с помощта на групировката Хашд ал-Чааби;
 
За САЩ не е на дневен ред да започне масирана операция в подкрепа на Израел, защото неговата първостепенна задача е да защити нефтодобивния район, където работи американската компания Conocco. Именно за тези райони сирийското правителство се опита да се споразумее с кюрдите, зад които стоят САЩ.
 
Макар да се намират в настъпление, американците и израелтяните имат пред себе си не много приятна алтернатива: или да се потопят в кръвополитния регионален конфликт или да потвърдят запазването на властта на клана Асад и присъствието на Техеран и Москва близо до Средиземно море и Суецкия канал.
 
Превод и редакция: БЛИЦ