Сирийската армия при освобождаването на Източна Гута открила високотехнологични подземни тунели, прокопани от терористите. Те эса осветени и в тях могат да се разминават коли. Всъщност това са цели подземни градове, нямащи аналог в света. Подробности съобщи изданието Alalam, цитирано от politexpert.net
Иранската медия счита, че откритите тунели говорят за няколко важни факта, които са изложени в нейната публикация „Хей, вие там, отгоре!”
 
Първо, проектирането, прокопаването и построяването на тунелите е възможно да го извършат само висококвалифицирани специалисти, притежаващи достатъчно знания, умения и техника, на които могат да завидят опитни минни маркшайдери и инженери, каквито в Сирия никога не е имало. Те са разполагали с мощна техника за копаене. За отбелязване е, че тунелите винаги се пресичат на едно ниво и дори след завои винаги излизат на определено място с точност до метър.
 
Второ, анклавът Източна Гута е създаден по предварителен замисъл в съседство със столицата Дамаск, като е оборудван за продължително съществуване и трудно превземане. След това до самия му край той беше защитаван в истинска информационна война от „хуманни цели”.
 
Трето, освобождаването на Източна Гута положи началото на края на радикалите в цяла Сирия.
 
Четвърто, унищожаването на групировката показа равнището на трансформация на сирийската армия, която съумя да победи въпреки сложния инженерен ландшафт.
 
„Qui bono?” (В полза на кого?) – запитал някога Цицерон. В случая има много заинтересовани, като сред лидерите естествено и безспорно е Израел. Впрочем от Тел Авив основателно могат да възразят с „Homo praesumitur bonus donec probetur malus” (Всеки е невинен до доказване на противното.) Времето ще покаже.
 

Превод и редакция: БЛИЦ