Сибирската тайга крие много мистерии, а една от най-известните е събитие, случило се през далечната 1908 г. През всичките тези години изследователите се опитват да разгадаят мистерията на езерото Чеко и връзката му с падането на Тунгуския метеорит. 

Последните открития на сибирски учени обаче опровергават тези дългогодишни предположения.

В ново проучване, публикувано в Reports of the Academy of Sciences, сибирски учени представиха резултатите от своите подробни изследвания, които показват, че езерото Чеко не се е образувало на мястото на падането на Тунгуския метеорит. 

Това откритие сериозно подкопава една от основните теории, свързващи двете събития.

Експерти проведоха подробно проучване на структурата на дъното и състава на дънните седименти на няколко езера в района на предполагаемия епицентър на експлозията. 

Оказа се, че езерата Заповедное и Пеюнгда, разположени близо до Чеко, имат сходна дълбочина и форма, а дъното им прилича на фуния.

Освен това резултатите от радиовъглеродния анализ показаха, че възрастта на Заповедное и Пеюнгда надхвърля две хиляди години, докато езерото Чеко съществува от поне 300 години. 

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com

Следователно нито едно от тези езера не може да се е образувало през 1908 г.

Тези факти сочат общия произход на езерата и предполагат, че възникването им се дължи на карстови процеси или топене на вечните ледове. 

Това обаче не отменя възможността за други интересни теории, сред които е хипотезата на гениалния изобретател Никола Тесла.

Събитията, свързани с атмосферното електричество, привлякоха вниманието на много изследователи. Теориите за мощните експерименти на Тесла с атмосферното електричество все още представляват интерес. 

Струва си да се отбележи, че самият Тесла не е твърдял, че е създал Тунгуското събитие, но неговите експерименти в областта на електромагнетизма предизвикват определени съмнения и размишления.

Никола Тесла, брилянтен изобретател и физик, провежда серия от експерименти в началото на 20 век относно предаването на електромагнитна енергия през атмосферата. 

Някои от неговите експерименти са били толкова мощни, че е можело да предизвикат електрически разряди в атмосферата с мащабни последици.

Хипотезата за възможна връзка между Тунгуското събитие и експериментите на Тесла все още остава неопровергана. 

Въпреки това, липсата на преки доказателства и липсата на надеждни данни го правят просто теория, която очаква допълнителни изследвания.

Сибирската тайга, езерото Чеко и Тунгуското събитие продължават да вълнуват умовете на учените и любителите на гатанки. 

Много теории и хипотези привличат вниманието, но точният отговор на случилото се през 1908 г. все още не е известен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук