Посолството на Туркменистан в Москва опроверга информации в различни медии за смъртта на президента на страната, предават световните медии.

Съобщенията за смъртта на президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов не са верни!“ –заявиха от посолството на страната в Москва. По-рано в неделя редица медии цитираха източници за предполагаемата смърт на президента на Туркменистан.

Туркменският президент Гурбангули Бердимухамедов дойде на власт през 2007 г. Подчинените го наричат ​​"аркада" - касета. Освен това той е министър-председател и главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Депутатите му присъдиха и титлата „Герой на Туркменистан”. Президентът е ограничен само от собствената си неопитност, отсъствието на независимо управление, манталитета на населението и влиянието на Русия.

Бердимухаммедов е сложна комбинация от съветския бюрократ, традиционния туркменски племенни елит и разузнаването, което го психологически отличава радикално от своя предшественик. Силните семейни връзки и професионалният стил на работа предполагат, че той има намерение да постигне нещо в Туркменистан, докато е на поста си и е отворен за нови идеи. Въпреки това неговата некомпетентност и желание за действие постепенно показват, че този процес ще бъде много дълъг.