Разследващите терористичното нападение в новогодишната нощ в клуб „Рейна“ в Истанбул, при което узбекистанският гражданин Абдулгадир Машарипов уби 39 и рани 70 души, са установили връзките му с лицата, за които се смята, че са били негови помагачи и съучастници, съобщи в. „Миллиет“, цитиран от "Труд".
Според информация на медията между тях е лицето Н.А, което е в групата арестувани в Измир заподозрени. Н.А. е бил свързан с Машарипов още от град Кония, където живеели през октомври м.г. Твърди се, че същият бил отговорник на джихадистката ДАЕШ (арабски акроним на „Ислямска държава“) за Истанбул. Предполага се, че той е издал заповедта за атентата в „Рейна“.

Продължава разпитът на заподозрените, които твърдели, че не говорят турски език и разпитът се води чрез преводач. Заподозрените избягвали да отговарят на въпросите и отричали обвиненията. Един от задържаните упорито твърдял, че е сирийски гражданин, но от арабския му акцент се установило, че е мароканец.

У 20-те арестувани, 11 от които са жени, включително съпругата на Машарипов, са били открити фалшиви паспорти и документи.

Турската полиция е потърсила помощта на полицейските служби на Казахстан, руската република Дагестан, Източен Туркестан (или Уйгуристан – исторически регион в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион на Народна република Китай), Мароко, Киргизстан, а също и на някои европейски служби, от които е поискала пръстови отпечатъци на заподозрените за сравнение.

Чрез консулските служби се разследват паспортните данни на задържаните. Установено е, че задържаните, които са чужденци, са пребивавали в общи квартири заедно с 20 деца, за да създадат имидж на почтени семейства.

От разследването на телефонните разговори се установило, че те си разменяли послания на арабски, китайски и руски. Според разследващите вероятно са членове на спящи клетки на джихадистката организация ДАЕШ („Ислямска държава“).