С увеличаването на броя на мигрантите, опитващи да преминат границата на Турция с Европейския съюз, трафиканти на хора работят открито за заобикаляне на гръцките гранични патрули, съобщава Euronews, цитиран от Фокус.

Властите съобщиха, че във вторник са предотвратени 1000 опита за преминаване на границата след няколко дни на засилена мигрантска дейност в морето и по 200-километровата сухопътна граница между Турция и Гърция.

Около 45 души бяха арестувани само във вторник, предимно от Афганистан, Пакистан, Мароко и Бангладеш.

Това се случи, след като дете умря, когато малка лодка се обърна в морето край Гърция в понеделник. Момчето, на около 6-7 години, е сред 48-те бежанци, спасени във водите край остров Лесбос.

Турция е домакин на около 3,6 милиона сирийски бежанци и много афганистанци, а президентът Реджеп Тайип Ердоган улеснява излизането им, за да окаже натиск върху ЕС да подкрепи военната му операция в Сирия.

Мнозина се опитват да пресекат границата при река Марица, където гръцките военни изпращат послания по високоговорители на мигрантите, призовавайки ги да се „върнат назад“.

По бреговете на реката в близост до Одрин нелегални турски контрабандисти открито набират мигранти, за да се опитат да пресекат границата към Европа. Казват, че коментарите на Ердоган са им дали зелена светлина да работят.

„Имаме тези мигранти, които пристигнаха, за да минат в Гърция“, заяви човек, твърдящ, че името му е Семих. „Това стана нещо позволено от турска страна. В миналото ги прекарвахме за 200-300 долара на човек, а сега го правим за 15 долара“.

Той добави: „Разбира се, аз го виждам като мой дълг. Парите не са тези, които ме мотивират. Искам те да заминат оттук [мигрантите], за да се подобри икономиката на Турция. Това е всичко, което има значение за мен“.

Ердоган „е дал съгласието си“

Друг контрабандист, който казва, че името му е Севат, каза: „В момента мигрантите продължават да се стичат тук. Хиляди хора, дори е трудно да се каже точно колко. Хиляди хора преминават от тук от сутрин до вечер“.

„Нашият президент Реджеп Тайип Ердоган даде указания по този въпрос, той даде съгласието си за тях [мигрантите] да напуснат. Но от гръцка страна, ние по-скоро изпитваме трудности. Точно преди малко, точно там, гръцки войници насочиха оръжията си към нас“.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че 130 хил. мигранти вече са пресекли турско-гръцката граница на Балканите и трябва да бъдат спрени възможно най-скоро, предава Reuters.

„Няма да е достатъчно да защитим само гръко-турската граница“, каза Орбан на пресконференция на лидерите на Вишеградската четворка – Словакия, Полша, Унгария и Чехия.

„Трябва да защитаваме външните граници на Европа“, допълни той.