През тази седмица турският премиер Бинали Йълдъръм посети Беларус и Германия, където дипломати поискали да им бъде обяснено както означава заплахата с „османски шутове“. В словото си пред днешната конференция на партийната структура на ПСР в Анкара той посочи, че вместо тълкувание на фразата, препоръчал питащите да отидат в Сирия, предаде БГНЕС. 

„В Европа ме питаха кого бие президентът ни с османски шутове и защо го прави. Казах им да се информират за операцията „Щит на Ефрат“, да отидат в Африн и на място с очите си да видят как се правят османски шутове. Който се противопостави на единството, независимостта и братството на този народ, независимо кой ще бъде той, ще получи най-твърдия османски шут“, заяви Йълдъръм. 

В отговор на заканата на Вашингтон, че ако Турция удари американските военни части в Сирия, ще получи ответен удар, във вторник президентът Реджеп Ердоган бе казал, че „повече от очевидно е, че САЩ още не са яли османски шутове“. Това негово изявление е бил принуден да обяснява премиерът по време на визитите си в Беларус и Германия. 

Днес пред участниците в партийния форум той съобщи, че резултатът от хода на операцията „Маслинова клонка“ в сирийския Африн е 1 600 неутрализирани терористи. 

„Всички мръсни игри на терористичната групировка ние продължаваме да дешифрираме една по една. Целият свят знае как онези се обличат в цивилни дрехи, използват мирните граждани като жив щит и се възползват от чувствителността на нашите войници. А светът знае и това, че Турция прави всичко възможно по време на операцията да не пострадат цивилните граждани и никой не трябва да си позволява да се възползва от нашите добри намерения, ние ще размажем всички мръсни игри. Ще продължим до край нашата мисия да ликвидираме тази терористична напаст, независимо дали е в региона, в страната ни, или извън нея“, посочи Йълдъръм. 

Той подчерта, че „ще бъдат строшени кървавите ръце на всички, които подкрепят и подпомагат терора“. Премиерът посочи още, че Турция е гласът на онеправданите по света и който се опитва да очерни имиджа й, е обречен на провал. Всички следва да са наясно, че Турция ще постигне всичките си цели, че нито една сила в историята не е успяла да откаже народа ни от правото дело и никога няма да бъде възможно това, подчерта Йълдъръм. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!