Турският производител на бойни дронове, компанията "Байкар", се надява "скоро" да може да противодейства на дронове "камикадзе" в Украйна, като например иранските дронове, управлявани от Русия, застрашаващи важна инфраструктура.

Това заяви пред ДПА главният изпълнителен директор на компанията, съобщи вестник "Дейли сабах", цитиран от БТА.

"Скоро нашите Байрактар ТБ2 и Акънджъ ще разполагат с ракети "въздух-въздух", не само за поразяване на безпилотни самолети, но и на други вражески самолети... провеждаме изпитания", заяви Халюк Байрактар по време на изложение в областта на отбраната в Истанбул.

По време на панаира SAHA Expo беше подписан договор между турския гигант в производството на ракети и снаряди Рокетсан и Байкар за интегриране на ракетата за въздушна отбрана Сунгур за борба с безпилотни самолети.

Сунгур (Sungur) е "доказан боеприпас, особено срещу движещи се цели като хеликоптери и безпилотни летателни апарати. Използването му от нашите безпилотни летателни апарати като ракета "въздух-въздух" ще промени играта", заяви на панаира Мурат Икинджи, генерален мениджър на Рокетсан.

Интегрирането на такива ракети в бойните безпилотни самолети Акънджъ и Байрактар ТБ2 може да доведе до създаването на евтина концепция за въздушно патрулиране при елиминиране на заплахи като бойни хеликоптери и вражески безпилотни самолети, включително безпилотни самолети камикадзе, вместо да се използват скъпоструващи ракети "въздух-въздух".

Понастоящем Украйна се опитва да прехваща използваните от Русия безпилотни самолети камикадзе с изтребители от своя инвентар, но използването на безпилотни самолети ще бъде рентабилно решение за тях.

Въвеждането от Москва на ирански дронове камикадзе "Шахед-136" усложни ситуацията за Киев, а украинският президент Володимир Зеленски предупреди за "мащабна катастрофа", ако вълната от атаки на камикадзета срещу енергийни съоръжения продължи и през зимата.

Според Байрактар обаче камикадзетата са бавни, шумни и се разполагат на малки височини, което ги прави "лесни мишени".

Байрактар, който е носител на украински държавен медал, заяви, че компанията му се стреми да затвърди сътрудничеството си с Киев, включително да открие производствено предприятие в Украйна в рамките на една година.

В завода ще се произвежда и скоро пуснатият на пазара реактивен безпилотен самолет на "Байкар" "Къзълелма" ("Червена ябълка"), каза още пред ДПА Халюк Байрактар.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук