По-висша съдебна инстанция в окръг Измир отхвърли иска за освобождаване от домашен арест на американския пастор Андрю Брънсън, предаде Анадолската агенция. В сряда друг съд в окръг Измир също отхвърли иска за освобождаване на пастора от домашен арест и за премахване на наложената му забрана да напуска страната, което накара неговия адвокат да подаде иск до по-висша съдебна инстанция.

Адвокатът на Брънсън Джем Халавурт заяви, че ще внесе нов иск след две седмици. Случаят с американския пастор, съден от турски съд по обвинения в тероризъм и шпионаж, стои в основата на дипломатическата криза между Турция и САЩ в последно време, довела до спад на турската лира.

Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението.

Във връзка със случая Вашингтон наложи серия санкции на Турция, която от своя страна отговори с подобни мерки.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин предупреди, че американската администрация е готова да наложи нови санкции срещу Анкара, ако пастор Брънсън не бъде освободен скоро.

Пасторът рискува да получи до 35 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията в шпионаж и терористична дейност, които той отхвърля.