Университетската болница Хаджеттепе в Анкара публикува изследване с резултатите от третата фаза на изпитванията на прилаганата в Турция китайската ваксина „Синовак”.


Ефективността на препарата е 83,5% като превенция от заразяване, но тя предпазва на сто процента от евентуално тежко протичане на заболяването, съобщават турските учени.

Изследванията са започнали през септември миналата година.

10 250 доброволци, 57% мъже и 43% жени на средна възраст около 45 г., са били ваксинирани и с истинска ваксина, и с плацебо. На две трети от доброволците е била инжектирана истинска ваксина, най-малко една доза.

Посочени са и най-често регистрираните оплаквания от ваксинирането. Най-много - 9,8 на сто са съобщили за отпадналост, 7,6 за главоболие, 3,8 за мускулни болки, 2,8 за температура, 2,4 за втрисане, 1,6 за болка на инжектираното място.

Първата пратка от ваксината „Синовак”, която Турция купи от Китай, бе доставена в края на декември 2020 г., а кампанията по ваксинирането започна на 14 януари 2021 г.

Преди време турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа в отговор на критики срещу закупуването на китайската ваксина, бе посочил, че сигурността ѝ е 91,25 процента.

Турция договори 50 милиона дози ваксина от Китай. По данни на турското министерство на здравеопазването към момента са поставени 9,38 милиона дози ваксина, като първа доза са получили 7,27 млн. души, а 2,11 милиона са получили и втората доза.