Докато Турция планира постепенно облекчаване на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, скокът на заразените в пет черноморски провинции предизвиква тревога, предаде „Хюриет дейли нюз”.

Турските черноморски провинции Орду, Гиресун, Самсун, Трабзон и Ризе се открояват сред всички 81 провинции на страната, тъй като там се забелязва по-висок брой нови инфекции с COVID-19. Това сочат данните на здравното министерство.

В Орду са регистрирани 228 случая на 100 000 души на седмична база, докато в Гиресун – 218 инфекции на 100 00 души. В Трабзон – 208 случая, в Самсун – 203, а в Ризе – 200 на 100 000 население.


За сравнение Истанбул, който беше епицентър на огнището на заразата, има много по-малко инфекции, отколкото в черноморските провинции – 68 на 100 000 души. В столицата Анкара инфекциите са още по-малко: 35 на 100 000 души.

Местните власти в тези черноморски провинции предприемат допълнителни мерки за спиране на разпространението на вируса. В Орду, например, са забранени домашните посещения и пътуването между градовете и селата. В Ризе пък пред блока не могат да се събират повече от двама души.

Експерти смятат, че новите варианти на коронавируса и някои социални фактори могат да бъдат причина за бързото разпространение на вируса в тези провинции. В Турция от началото на пандемията са потвърдени 2,8 милиона инфекции.