Турското министерство на външните работи съобщи, че страната може да разреши на Русия да използва авиобазата Инджирлик, предаде ТАСС. Съобщението направи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от БГНЕС.

Турската военна база Инджирлик беше официално предоставена на на водената от САЩ коалиция срещу бойците на "Ислямска държава" през 2015 година. През февруари тази година Саудитска Арабия също разположи изтребители в турската база.

"Ще си сътрудничим с всички, които се противопоставят на терористите. Водим тази борба от самото начало и открихме авиобаза "Инджирлик" за тези, които искат активно да участват в битката. 

Защо да не можем по този начин да си сътрудничим и с Русия?! "Ислямска държава" е враг за всички нас и трябва да се борим с нея.

За това имаме сходни мнения със Сергей Лавров", съобщи  Чавушоглу в интервю за телевизионния канал TRT.

ДОСИЕ БЛИЦ

Военновъздушната база Инджирлик се намира в Турция край град Инджирлик и на 8 km от Адана.
Използва се от турските ВВС и американските ВВС основно. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

Принципното решение за създаването на базата е взето още преди края на ВСВ от т.нар. западни съюзници на втората каирска конференция, провела се на 4 – 6 декември 1943 г. и непосредствено след Техеранската конференция.

След присъединяването на Турция в НАТО се пристъпва към създаването на военновъздушната база. През февруари 1955 г. базата е открита под името Авиобаза Адана и в нея е дислоцирана 7216-та американска авиоескадрила. От 1958 г. базата носи името Инджирлик.

До свалянето на американския шпионски Локхийд U-2 с Франсис Гари Пауърс на 1 май 1960 г. авиобазата е основна за шпионските полети над СССР и страните-членки от Варшавския договор.

След турската окупация на Кипър и острата реакция с ембарго на Турция от страна на САЩ, турското правителство обявява че ще закрие всички бази на НАТО на своя територия, въпреки че не се стига до закриването само на двете в Измир и Инджирлик, но те остават да функционират в съвсем ограничен взаимен обем.

През 1978 г. САЩ отменят турското ембарго и на 29 март 1980 г. е подписан Договор за военно и икономическо сътрудничество между двете страни, по силата на който базата се модернизира.

Авиобазата се използва основно от турските ВВС 10-то авиокрило (Ana Jet Üs или AJÜ) и 2-ро командване на ВВС (Hava Kuvvet Komutanlığı), по данни на Уикипедия.
В базата е базирано и 39-то американско авиокрило. Персонала на базата е близо 5000 души.