Турция е пред исторически избор. В цялата страна вече тече вотът за или против промените в конституцията. 55 млн. и 300 000 души имат право на глас в над 167 000 секции, предава БНР.

Обстановката е спокойна, в по­-голямата част от страната времето е хубаво. За нормалното протичане на процеса в цялата страна се грижат почти 400 000 души от силите за сигурност. Изборният ден започна в 7 часа в източните, някои черноморски и южни провинции и час по­-късно в останалите области на страната. В по­-голямата част от страната ще се гласува до 17 часа.

Преди час премиерът Бинали Йълдъръм упражни правото си на вот в Измир. Гласуваха още вътрешният и военният министър Сюлейман Сойлу и Фикри Ъшък. В изказванията си след вота политиците от управляващата партия акцентират върху това, че демократично взетите решения на народа са най­-добрите.

Конституционните промени се обсъждат откакто бившият премиер на страната Реджеп Тайип Ердоган беше избран за президент през август 2014 г. Процесът обаче беше силно ускорен след опита за преврат през юли миналата година. Пакетът с 18 предложения на 21 януари събра парламентарна подкрепа от 339 души, която обаче не е достатъчна за автоматичното му влизане в сила. Затова се наложи одобряване чрез всенародно допитване, което се провежда днес.

Разликата в подкрепата за двете мнения е малка и крайният резултат ще зависи от фактори като мобилизацията на двата лагера, брой на колебаещите се, избирателната активност, както и на гласовете от чужбина. Последните социологически проучвания, огласени ден преди вота показват, че разликата между двата лагера за "да" и "не" е по-малка от 2%, което означава, че може да има някакъв обрат в последния момент, отбелязва БНТ.

Наблюдатели отбелязват, че турците в Европа ще понесат последиците от влошените преди референдума връзки между Турция и някои западни страни. Според финансови анализатори, ако победи отговорът "да", лирата ще поскъпне спрямо долара до нива от малко над 3.5 лири за долар. Но при отхвърляне на поправките в основния закон, може да се очаква политическа нестабилност и предсрочни избори, което ще доведе до спад на лирата до 3.9 лири за долар и загуба на пазарна капитализация на турските активи, търгувани на борсите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ