Заради продължаващите турски сондажи за газ край бреговете на Кипър ЕС обяви санкции срещу Анкара, включително орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове. Мевлют Чавушоглу определи като “безполезни” тези мерки на ЕС.

Турция прекъсва споразумението за реадмисия, сключено с Европейския съюз през 2016 г., предаде EurActiv. Решението идва в отговор на наложените от ЕС санкции на Анкара заради турските сондажи за газ край бреговете на Кипър, както и заради това, че Брюксел още не е въвел безвизов режим за турски граждани. Новината съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизия TGRT.

Според споразумението, което е в сила от април 2016 г., Турция се задължава да приема сирийски бежанци, пристигащи на гръцките острови, в замяна на 6 милиарда евро и ускоряване на преговорите за премахване на визите за турски граждани. “Споразумението за реадмисия и отмяната на визите трябваше да влязат в сила едновременно. Затова ние прекратихме прилагането на споразумението за реадмисия”, заяви Чавушоглу.

По силата на споразумението мигрантите, пристигащи на гръцките острови, биват връщани в Турция. След подписването на договора броят на мигрантите, пристигащи на гръцките острови, намаля драстично – от 150 000 души на месец през лятото на 2015 г. и 50 000 в началото на 2016 г., той спадна до средно 3000 души на месец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!