Турция отговори на санкциите на Европейския съюз с прекратяване на споразумението за реадмисия на мигрантите. Съответното обяви министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу в интервю за TGRT, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитиран от Фокус.

Първият дипломат на Анкара подчерта, че „споразумението за реадмисия и отмяната на визите ще влязат в сила едновременно. Прекратихме споразумението за реадмисия“.

Това е първата реакция на Турция в отговор на санкциите, наложени от ЕС поради действията на Турция в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

Със споразумението Турция се съгласи да приема мигранти от европейски страни, включително Гърция, и да ги връща в родните им страни. Чавушоглу многократно е заявявал, че санкциите на ЕС са неприемливи и нямат стойност за Турция.

От Брюксел обаче отбелязват, че въпреки изявленията на турския външен министър и други представители на страната на практика политиката на Анкара по отношение на договора не се е променила.

„Видяхме коментарите на турския външен министър. Не виждаме промяна в политиката. Двете страни остават ангажирани с изпълнението на декларацията между ЕС и Турция, заяви говорителят на ЕК Наташа Берто.

„Прилагането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция във всички негови разпоредби все още е една от предпоставките за отмяна на визовия режим. Комисията продължава да подкрепя и насърчава усилията на Турция да разреши възможно най-скоро всички нерешени въпроси относно премахването на визите”, добави Берто.