Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведоха телефонен. „Страните обсъдиха ситуацията около доставката от руския зенитен ракетен комплекс С-400 и американският изтребител пето поколение F-35, както и ситуацията в сирийските Манбидж и Идлиб и създаването на зона си сигурност в Сирия”, съобщиха от турското външно министерство.

Това е първият разговор между двете ведомства след началото на доставките на С-400 в Турция и заявката на САЩ, че спира доставката на F-35 за южната ни съседка.

Първите информации за доставка на С-400 от Русия на Турция се появиха през ноември 2016 г., припомнят руските медии. Сключването на договора за доставка между Руската федерация и Турция беше потвърден на 12 септември 2017 г. Турция е първата държава членка на НАТО, която получава руският зенитно-ракетен комплекс. Доставките започнаха на 12 юни 2019 г.

САЩ се опитват да възпрепятстват доставката на С-400. Вашингтон многократно предупреждава Анкара, че в случай на придобиването на системата, САЩ могат да въведат санкции срещу южната ни съседка. 

Турция поръча на Щатите 30 броя самолети F-35 от възможни 100 броя. На 17 юли Белият дом и Пентагона официално обявиха изключването на Турция от програмата за F-35. Министерството на отбраната на САЩ заяви, че въпросната мярка не е част от санкциите. Последните могат да бъдат въведени в допълнение към решението за F-35.