Анкара смята политическият пазарлък с Вашингтон за неприемлив във връзка със закупуването на руски зенитно-ракетни системи С-400, комплексите са закупени за защита на Турция, заяви говорителят на управляващата партия Омер Челик.

„Чевикез дава карт бланш на американското ръководство, за да отмени покупката на S-400, който закупихме, за да защитим сигурността на Турция. Сигурността на страната ни и защитата на отечеството не са въпрос на търговия. Никакви политически преговори не са приемливи по тази тема “, написа Челик в Twitter.

Така той отговори на думите на съветника на ръководителя на основната опозиционна Републиканска народна партия Унал Чевикез, който заяви, че турските власти не разполагат С-400, страхувайки се от санкции на САЩ, и тази тема ще бъде на дневен ред както на управляващата партия, така и на опозицията в случай на нейното влизане във властта.

В края на октомври Държавният департамент на САЩ за пореден път  предупреди  за несъвместимостта между използването на С-400 и задълженията на Турция към НАТО. 

В отговор турският президент Таип Ердоган повтори, че Анкара  не възнамерява да  изостави зенитно-ракетните системи С-400, придобити от Русия.

Преди това турският министър на националната отбрана Хулуси Акар  заяви, че Анкара продължава да проверява и подготвя руските зенитно-ракетни системи С-400 (SAM). 

Той също така отбеляза, че придобиването и тестването на системата за противовъздушна отбрана С-400 не означава дистанция на Турция от НАТО. Анкара покани Вашингтон да обсъди възможни технически мерки във връзка с комплексите С-400, закупени от Русия.