Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че държава членка на НАТО не може да тества руската зенитно-ракетна система С-400 и да подкрепя джихадистките групи в региона.

Гръцкият министър-председател вероятно е имал предвид Турция, която е придобила системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия, въпреки че не я е посочил директно.

„Съюзниците не могат да си сътрудничат с джихадистки групи. Те не могат да изпробват "руската зенитно-ракетна система" С-400. 

Тази практика подкопава ценностите на НАТО и нанася удари по солидарността, сплотеността, единството и ефективността на НАТО като политическа и военна организация, а също така противоречи на собствените цели и интереси на Алианса “, каза Мицотакис в приветствената си реч в началото на 66-та годишна на събрание на НАТО, съобщава пресслужбата на ръководителя на гръцкото правителство.

Гръцкият премиер засегна отношенията на НАТО с Москва и Пекин. „Що се отнася до Русия и Китай, ние трябва да останем отворени за перспективата за конструктивен диалог, но в същото време трябва да продължим да участваме в колективната отбрана и сигурност. 

Ето защо приветствам избирането на американския президент [Джоузеф] Байдън да се ангажира с Алианса и сигурността в Европа. Успехът на НАТО се крие в колективната солидарност. Нашият съюз не само укрепва силата на Америка, но и защитава Европа “, подчерта той.

Мицотакис изрази задоволство от високите военни разходи на страната си. „Като министър-председател съм горд, че Гърция не само изпълнява, но надхвърля ангажимента си да отделя 2% [БВП] годишно за своята отбрана всяка година. 

Тази година потвърдихме ангажимента си за значителни нови инвестиции в отбраната на годишна база, укрепихме стратегическите си способности и участвахме в ключови механизми и мисии на НАТО “, добави той.

Припомняме, че Гърция, която също е член на НАТО, също има руска система за противовъздушна отбрана. Кипър купи руската зенитно-ракетна система С-300 през 1999 г. Под натиск от Турция ракетната система за противовъздушна отбрана беше прехвърлена в Гърция. В Крит S-300 е разположен с посредничеството и съгласието на американците. 

В същото време S-300, както и зенитните системи с малък обсег "Tor M-1" и "Wasp" обхващат не само гърците, но и американската база в Крит.  Както пише Ieidiseis.gr, „разликата между гръцкия S-300 и турския S-400 е, че Гърция има съгласието на САЩ за тези комплекси, а ракетите на Турция са тяхна анатема“.

В началото на октомври стана известно, че Турция е прехвърлила системата за противовъздушна отбрана С-400 в черноморската провинция Самсун за тестване . Държавният департамент подчерта, че придобиването от Турция на руски комплекси е "основна пречка" в отношенията със САЩ.

Преди това турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че Анкара продължава да проверява и подготвя руските зенитно-ракетни системи С-400 (SAM). Той също така отбеляза, че придобиването и тестването на системата за противовъздушна отбрана С-400 не означава дистанция на Турция от НАТО.