Осемдесетгодишният Чеда Филипович се събужда в 5 часа сутринта, слага си маската и излиза до един от белградските супермаркети, отворени в ранните часове само за старите хора, предадоха сръбски медии.

Когато Сърбия обяви извънредно положение преди две седмици, за да се опита да спре разпространението на коронавируса, властите забраниха на хората над 65 години да излизат навън, но обявиха, че няколко супермаркета в столицата ще бъдат отворени всяка неделя в 4 часа сутринта само за възрастните хора, за да могат да си купят основни продукти.

Правителството въведе общ полицейски час от 17 до 5 часа, за да намали контактите между хората.

Филипович казва, че вече свиква с условията на изолацията. За Чеда и 79-годишната му съпруга, които живеят на първия етаж на жилищна сграда в центъра на града, най-светлият момент на деня е, когато 7-годишната им внучка София идва с майка си или с баща си до прозореца им, за да си поговори с тях.

"Чакаме по-добри времена и се надяваме, че това ще свърши. Трябва да бъдем търпеливи, да чакаме и да видим кой ще оцелее", казва Филипович. В близкия супермаркет той си купува брашно, олио и малко вино.

Сърбия, чието население е 7 милиона, досега е съобщила за 659 заразени и 11 починали от короанвирус.

Асошиейтед прес съобщава, че последното затягане на мерките в Сърбия в събота е разгневило собствениците на домашни любимци, на които е отнето правото да ги разхождат по 20 минути вечер.

Ветеринарният лекар Ненад Милойкович заяви, че защитата на правата на животните е тест за обществото в трудни времена като епидемии.

Той каза, че пропускането на вечерната разходка ще влоши състоянието на кучета с урологични проблеми и ще "влоши основните хигиенни условия в домовете на хората".