50 години след разстрела на легендарния революционер, неговият убиец – бившият агент на ЦРУ Феликс Родригес – даде ексклузивно интервю за тв „Звезда“ и разказа как е протекла операцията по залавянето на Че Гевара.
В Куба тези дни си спомниха за легендарния латиноамерикански революционер Ернесто Че Гевара. Той бе убит точно преди половин век назад в Боливия, където се опитваше да организира масово партизанско движение.   
 

„Безусловно, за нас бе голяма изненада, че толкова бързо успяхме да хванем Че Гевара. Всички бяха убедени, че операцията ще бъде много дълга, че ще продължи с месеци, а всъщност батальонът започна да действа на 1 октомври и вече на 8 октомври ние го хванахме. Никой не очакваше това, никой дори не си помисляше, че това може да се случи толкова бързо“, казва той.

Родригес разказа още в интервюто, че след разстрела е трябвало да бъде отрязана главата на Че Гевара, за да може тя да бъде дадена на Фидел Кастро като доказателство за смъртта на революционер, но в крайна сметка само дланите му били отрязани.

Превод и редакция: БЛИЦ