През 2018 г. американският град Ню Йорк може да се похвали с рекорден спад в убийствата. Това съобщиха от полицейските служби. 

Най-големият американски град е регистрирал 289 убийства през 2018 г., като това е с 1% по-малко от миналата година и е най-ниското ниво от 50-те години на миналия век. Убийствата са спаднали с 45% през последното десетилетие. През 1990 г. в града е имало 2 245 убийства. 

След 8% покачване на убийствата, през първата половина от миналата година, в края на 2018 Голямата ябълка приключи с рекордно нисък брой на убийствата, а през октомври празнува и първите си почивни дни без стрелба от 25 години, уточнява БГНЕС. 

Кметът Бил де Бласио поздрави полицията за работата, както и заяви, че тези данни са били постигнати и благодарение на „квартална полиция“, която влезе в сила от 2015 г. Тази политика включва създаване на връзка между хората в един квартал, за да се идентифицират по-лесно нуждите на общността и да се изгради доверие. 

И докато убийствата, кражбите (които са намалели със 7.7%) са намалели, то града се сблъска с рекордно високи нива на изнасилвания, които са се покачили с 22.4%.