Рибата е полезна за вашето здраве и трябва да присъства в менюто веднъж или два пъти седмично. Но при определени обстоятелства и полезните риби могат да бъдат много опасни за човешкото здраве.

Почти всички риби съдържат омега-3 мазнини и йод. Но според думите на специалиста по храненето към Баварския център по храненето Даниел Крел рибите могат да бъдат замърсени с живак, информира Focus.

Старите и големите риби, като риба тон или меч, са особено богати на живак.

Освен това концентрацията на тежки метали зависи не само от възрастта и вида, но дори и от района на риболов.

В Европейския съюз препоръчват на бременните и кърмещите жени да се въздържат от ядене на тези видове риби, тъй като живакът е изключително токсичен.

Крел също така съветва да се внимава с аквакултурните риби.

Превод и редакция: БЛИЦ