Аспиринът намалява значително риска от развитие на рак на червата, стомаха и хранопровода. Авторите на проучването от университета "Куин Мери" в Лондон установили, че приемът на аспирин в продължение на 10 години може да намали опасността от развитие на рак на червата с около 35%, а смъртните случаи с 40%. Изследването е публикувано в европейския журнал "Annals of Oncology".
Случаите на рак на хранопровода и стомаха могат да намалеят с 30%, а смъртните случаи с между 30 и 50%.<br /> <br /> За да има този ефект, трябва да приемате аспирин ежедневно с доза 75-100 мг в продължение на най-малко пет години. Учените не открили положителни ефекти от приема на лекарството за по-малко от пет години.<br /> <br /> Аспиринът отдавна даде тласък в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания и също е известен и с антираковите си ефекти. Последното проучване дава първите доказателства, че аспиринът може да служи като щит срещу тези видове рак.<br /> <br />