Екип от учени и дизайнери обедини усилия в създаването на инструмент, който да покаже на австралийците какъв климат да очакват през 2050 г. Съвместната им работа доведе до откритието, че „зимата, каквато я познаваме, няма да съществува”. Това казва изследователят Джеф Хинчлиф в прессъобщение до медиите, цитирано от изданието Futurism. Разкритието е поредната подсказка, че измененията в климата може да доведат до драматични последици за начина на живот на Земята. 
 
Екипът е съставен специалисти от Институа по изменение на климата  и дизайнери от Училището за изкуство и дизайн на Австралийския национален университет. Те са използвали данни на Бюрото по метеорология и научна информация за собствениците не земя.
 
Работата на дизайнерите е била свързана с това да помогнат за това графиките да изглеждат визуално богати, интересни и достатъчно подробни. Една от целите е била по този начин да се осъществи емоционална свързаност сред хората предвид локализирането им в собствения им град. 
 
Междувременно в процеса на работа екипът забелязал, че прогнозите не следват модела на сегашните четири сезона. „Разгледахме историческите средни температури на всеки сезон и ги сравнявахме с прогнозните данни”, обяснява Хинчлиф. Така открили, че няма продължителни периоди на трайна зима. 
 
Вместо зима, смятат изследователите, австралийците ще имат пролет,есен и по-дълъг сезон, условно наречен „ново лято”. По време на този нов сезон температурите постоянно ще достигат до над 40 градуса по Целзий и то за дълго време. 
 
Разработеният в Австралия инструмент не е единственият по рода си. По-рано през годината американски изследователи лансираха подобно уеб приложение, което сравнява климата на градовете в САЩ през 2080 г. с климата на други градове в днешно време. Така било установено, че климатът на Вашингтон след 50 години вероятно ще прилича на този в северния Мисисипи днес. 
 
Идеята на тези инициативи и да се насочи вниманието на обществото към проблема с климата. Учените са тези, които могат да провокират действия, преди настъпването на последната ни зима.