Учени са доказали в свое изследване, че COVID-19 има природен произход, а не е създаден от човека, съобщава Global Times.

Според изданието 21 китайски и един британски учен, работещи в Китай, са публикували статия, в която показват защо новият коронавирус може да е възникнал само в природата и не би могъл да е създаден от хора.

Например един от авторите на проучването, Чун-И, отбелязва, че в сравнение с вируса SARS-CoV от 2003 г. коронавирусът SARS-CoV-2 е много добре адаптиран към човешките популации и промяната в адаптивността му от животински към човешки гостоприемник би трябвало да е още по-значителна.

Подобна промяна в адаптивността би могла да се случи само преди началото на настоящата пандемия от коронавирус и чрез поетапен подбор, смята ученият.

Ето защо според тази гледна точка SARS-CoV-2 не би могъл да се развие на пазара за животни в голям град и, което е още по-малко вероятно, в лаборатория.

В проучването експертите стигат до заключението, че огнищата на вируса COVID-19 са били подложени на повторна взаимна инфекция както при дивите животни, така и при хората. Същевременно с течение на времето във вирусите са се натрупали мутации, които са успели да се адаптират към хората.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус допусна версия за произхода на коронавируса SARS-CoV-2, според която той може да е възникнал в лаборатория. Поради това СЗО планира да провери лабораториите, в близост до които са се появили първите случаи на заразяване с COVID-19.

Превод и редакция: БЛИЦ