Яденето на броколи три или четири пъти седмично може да осигури защита срещу рак, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Авторите му от университета на Илинойс отбелязват, че благоприятният ефект на броколито се дължи на съдържащите се в него полифеноли - съединения със свойствата на мощни антиоксиданти.

Редица предишни проучвания свързват полифенолните съединения с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, астма и няколко вида рак. В настоящото изследване специалистите са идентифицирали в броколито голям брой гени с потенциални свойства да контролират натрупването на полифеноли в зеленчука.

И това е интересно: Д-р Снежина Михайлова: Вирус предизвиква рак на гърдата - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to

Откритието може да помогне за култивирането на разновидности на броколито с по-голямо съдържание на полифенолни съединения, които ще бъдат още по-полезни за здравето, като същевременно видът и вкусът им ще остават непроменени.

Специалистите са установили също, че полифенолите нямат вкус и са стабилни, и ползите им за здравето не се губят дори при термична обработка. Изследователите напомнят, че няма "вечни съединения", което означава, че полезни продукти като броколи трябва да се консумират три или четири пъти седмично.

Специалистите допускат, че подобен благоприятен ефект имат и други зеленчуци катокарфиол, зеле, брюкселско зеле, ряпа.