Учени от Института за транслационни геномични изследвания (TGen) в САЩ са установили, че мъжете, възрастните хора и пушачите са най-уязвими към вируса на SARS-CoV-2 сред различни популации. Това се съобщава в статия, публикувана в списанието Nature Medicine. Изследването е описано накратко в съобщение за медиите на MedicalXpress.

Експертите анализираха ефекта на вируса SARS-CoV-2 върху над 1,3 милиона клетки в проби, изолирани от тъкани на носа, дихателните пътища и белите дробове на 228 здрави хора без COVID-19.

Разгледани са ключовите видове клетки в дихателните пътища: алвеоларни клетки тип I, необходими за вдишване на кислород и издишване на въглероден диоксид; алвеоларни клетки тип II, които защитават клетки тип I и епителни клетки на дихателните пътища, които неутрализират потенциално вредните вещества от вдишания въздух.

Оказа се, че възрастта, тютюнопушенето и полът играят важна роля за способността на SARS-CoV-2 да попада в клетките и да се размножава. Това се дължи на повишената експресия на ACE2, клетъчен рецептор, който се използва от вируса, за да влезе в клетката.

Мъжете и възрастните хора също изразяват повече TMPRSS2, който участва в разцепването на S-протеина на повърхността на вируса, улеснявайки процеса на инфекция.