Изследователи от Съединените щати и Китай са открили, че вулканични изригвания са станали причина за масово измиране в Пермската епоха, най-голямото бедствие в историята на Земята. Проучването на учените бе  публикувано в списание Nature Communications.

Отбелязва се, че учените са открили следи от живак в утайки от около 252 милиона години, уловени в атмосферата на планетата по време на изгарянето на запасите от въглища, в които се натрупва този метал. Заедно с дъжда, той падал в моретата и океаните, а след това в морските седименти, които експертите изучавали.

Масовото измиране се случило през така наречената пермско-триаска граница преди около 252 милиона години. Според учените тя е унищожила по-голямата част от сухоземния и морски живот преди появата на динозаврите.

По-рано американски изследователи съставиха верига от събития, които биха могли да доведат до смъртта на динозаврите на планетата. Учените са открили, че вулканичните изригвания в Хиндустан са започнали 400 хиляди години преди изчезването на древните динозаври.

Както бе отбелязано от изследователите, промените в състава на атмосферата, причинени от този катаклизъм, се влошили от падането на метеорита Чиксулуб, което довело до смъртта на динозаврите.

Превод: БЛИЦ