Учени предлагат да бъде взривена ядрена бомба в калдера на супервулкана Йелоустон, за да може в бъдеще да бъдат избегнати катастрофални последици в резултат на изригването му.
 

Абсолютно всички знаят, че супервулканът, чиято калдера се намира в Националния парк, изригва на всеки 600-800 хиляди години. Предвид факта, че последното изригване е регистрирано преди 630 хил. години, много експерти смятат, че по всяко време може да се случи нова катастрофа.
 
Като се има предвид размерът на супервулкана, последствията от изригването му ще бъдат невероятно разрушителни. Единственият начин да се избегне това, според вулканолозите, е да се сведе до минимум интензивността.
 
Специалистите предлагат да се използва дистанционна инсталация за пробиване. Тя може да причини малко изригване, което ще намали налягането, което в Йелоустоун  непрекъснато се увеличава.
 
Ако това не се случи, ще трябва да се използва малка ядрена бомба, спусната в магмената камера.
 
В същото време някои учени са уверени, че този метод няма да доведе до желаните резултати. Не е изключено подобно нещо вече да е правено и да не е довело до понижение на налягането във вулкана.