Облеклата на две известни мумии на момичета инки, които бяха намерени в пещера в горната част на планината Серо Есмералда в Чили, се оказаха наситени със смъртоносна отрова. Изследователите отдавна са изучавали останките, но наскоро започнали да анализират погребалните дрехи. Резултатите от теста за савана бяха публикувани от учените в списание Archaeometry.Облеклата на момичетата били наситени с червена боя на базата на живак, което за това време е изключително рядко. Учените отбелязват, че тази отрова засяга нервната и мускулната система и стомашно-чревния тракт. При екстремни дози се стига до смърт.

Инките знаели много добре, че боята от цинобър е много токсична и опасна за човешкото здраве при постоянен контакт с нея. Те често покриват гробниците си с такава боя, за да изплашат разбойниците, обясниха авторите на проучването.

Според учените е възможно отровата в този случай да е играла подобна роля. Трябва да се отбележи, че цинобърът е бил използван и за плашене на "зли духове".

Богато облечените мумии на деветгодишно момиче и 18-годишно момиче са открити през 1976 г. погребани в пещера близо до върха на Серо Есмералда, датираща от 1399-1475 г. сл. Хр. Те били в зародишна позиция, заобиколени от 104 артефакта, които придружавали момичетата в отвъдния живот. Предполага се, че телата са били погребани след изключително важна ритуална жертва на инките.

Превод: БЛИЦ